Τι σημαίνει το «πρήξιμο» των μυών κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση;

Ο λόγος για τον οποίο οι μύες φαίνονται τονισμένοι έπειτα από μια προπόνηση είναι η μεταφορά νερού-υγρών στην περιοχή. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι μύες προσωρινά να δείχνουν υπερ-τονισμένοι.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίος υπάρχει μεταφορά των υγρών προς την ασκούμενη περιοχή.
Ο ένας λόγος είναι ότι με την άσκηση κάποια μεταβολικά παραπροϊόντα, όπως είναι το γαλακτικό οξύ, αυξάνουν την συγκέντρωσή τους και μάλιστα η αύξηση αύτη είναι μεγαλύτερη όσο εντονότερη είναι η άσκηση. Αυτά τα παραπροϊόντα αφυδατώνουν το σώμα από το νερό και το περνούν διαμέσου των τριχοειδών αγγείων μέσα στους μυς, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυξάνεται η ροή των υγρών προς την ασκούμενη περιοχή είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης , η οποία συμβαίνει όταν γίνεται προπόνηση με αντιστάσεις. Αυτή η αύξηση έχει σαν αποτέλεσμα την εξώθηση του νερού από το αίμα στους μύες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο «πρήξιμο» των μυών.
Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί, είναι αν αυτό το «πρήξιμο» που συμβαίνει αμέσως μετά την προπόνηση και έχει μικρή διάρκεια, είναι ωφέλιμο ή όχι. Από την άλλη, η αύξηση του νερού στο εσωτερικό των μυών όπως και η αύξηση της τεστοστερόνης και της αυξητικής ορμόνης στο αίμα, μετά από προπόνηση με αντιστάσεις, δείχνουν να είναι παράγοντες που ευνοούν την πρωτεϊνοσύνθεση .
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Από το γυμναστή,

Παναγιώτη Ευθυμίου

       

Leave A Comment